onsdag 2 december 2015

Det fina saffransbrödet

ca 32 bullar

200 g margarin eller smör
5 dl mjölk (3%)
2 kuvert (1 g) saffran
1 st sockerbit
1 pkt (50 g) jäst
1 krm salt
1 dl socker
2 msk ljummet vatten
2 st medelstora ägg
16 dl vetemjöl, ev. lite mer
1,5 dl russin i degen (om man vill)

russin till garnering
1 st ägg att pensla med

Smält margarinet eller smöret, häll i mjölken och låt det hela bli "fingervarmt", 37 grader. Stöt saffran och en sockerbit i mortel och tillsätt detta.

Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på ljummet vatten. Rör om. Häll den fingervarma saffranmjölken över den lösta jästen i bunken, tillsätt äggen och rör om igen.

Ta undan ca 1 dl av vetemjölet till utbakningen. Blanda russin i resten, det vill säga i det mesta av vetemjölet, och rör ner det i bunken. Arbeta degen kraftigt med en trägaffel eller liknande. Låt degen jäsa övertäckt i sin bunke i 1-1,5 timme.

Värm ugnen till 260 grader. Täck två plåtar med bakplåtspapper eller smörj plåtarna.

Ta några tag i den jästa degen med trägaffeln, tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Dela degen i 2 bitar och skär sedan varje sådan bit i 4 delar. Dela en fjärdedel i taget i ytterligare 4 bitar. Rulla ut varje liten bit till förslagsvis en S-form. Lägg lussebullarna ganska tätt på två plåtar. Garnera med russin som trycks ner ordentligt.

Jäs saffransbullarna i ca 10 minuter.

Pensla saffransbullarna noga med lättvispat ägg.
Grädda ganska högt upp i ugnen i ca 8 minuter. Låt saffransbullarna svalna väl täckta av en handduk.

Recept från Eva P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar